Server updated April 18, 2008 11:33 AM   Subscribe

Server upgrade is complete, but there were certainly bumps along the way. If you spot any weirdness after the fact, drop it here.
posted by mathowie to Uptime at 11:33 AM (96 comments total)

How about in the mirror?
posted by Eideteker at 11:36 AM on April 18, 2008


YAAAAAAY!
posted by ThePinkSuperhero at 11:37 AM on April 18, 2008 [1 favorite]


I held my breath the entire time.
posted by carsonb at 11:40 AM on April 18, 2008


Very nice, very nice. I especially like the addition of the chandelier in the foyer.
posted by otolith at 11:42 AM on April 18, 2008 [1 favorite]


I had a metatalk page that bombed during the outage and then when I refreshed it was an old MeFi page from 2002. I am assuming the switch occurred during the outage, but I wasn't really watching the navigation bar.

So what improvements come with this server upgrade?
posted by caddis at 11:45 AM on April 18, 2008


Wow. Did everyone feel that. I'm noticing that the hate level has been reduced. Is that a feature of the new server?

I don't like it.
posted by eyeballkid at 11:46 AM on April 18, 2008 [3 favorites]


At 14:35 EDT I was still getting the massage message, but at 14:36 EDT all was good. Thanks!
posted by frecklefaerie at 11:47 AM on April 18, 2008


I like the tile on the backsplash. Pretty!
posted by rtha at 11:49 AM on April 18, 2008


What does this new button do?
posted by Meatbomb at 11:51 AM on April 18, 2008


I'm pretty sure that was a 5.4-magnitude downtime on the web Richter scale.
posted by Dave Faris at 11:53 AM on April 18, 2008


This new admin panel is sweet, thanks!
posted by brain_drain at 11:53 AM on April 18, 2008


So did everyone else enjoy staring at the status blog as much as I did? I especially liked the white background, very professional.
posted by burnmp3s at 11:56 AM on April 18, 2008 [4 favorites]


There was a period where I was getting no response at all. No 'massaged' page. Is that what was supposed to happen?
posted by smackfu at 11:56 AM on April 18, 2008


Blood. The blood is everywhere. How is it flowing up?
posted by XQUZYPHYR at 11:56 AM on April 18, 2008 [4 favorites]


I'm still seeing the server outage message. What should I do?
posted by roll truck roll at 11:56 AM on April 18, 2008


Thank goodness the colors are still working.
posted by Cranberry at 11:58 AM on April 18, 2008


AskMe, Meta and everything else loads except the main site for me, same as roll truck roll I think.
posted by hecho de la basura at 11:58 AM on April 18, 2008


I need a massage with a happy ending now please. That one was hard to watch.
posted by dawson at 11:58 AM on April 18, 2008


Google Reader appeared to have sucked in comments from this thread into this feed.

I just checked the feed now, though, and it's fine. Appears that Google caught the hiccup at just the wrong moment. But I wanted to note this in case anyone else sees this later.
posted by dw at 12:01 PM on April 18, 2008


The new Metafilter smells weird.
posted by rocket88 at 12:01 PM on April 18, 2008 [1 favorite]


While trying to go to the "Sent Mail" tab of my MeFi Mailbox, I got the following error:

The current user is not authorized to invoke this method.
The error occurred on line 48.
Current Page: http://www.metafilter.com/contribute/messages-sent.mefi
Referring Page: http://www.metafilter.com/contribute/messages.mefi?sent=1
Date and Time: Fri Apr 18 12:03:48 PDT 2008
Your Browser: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 7.0; Windows NT 5.1; .NET CLR 1.0.3705; .NET CLR 1.1.4322; Media Center PC 4.0)
Your Location: 216.174.90.61


The error had a link to contact the admins, but that link lead to a plain white sheet with lots of code.
posted by ThePinkSuperhero at 12:05 PM on April 18, 2008 [1 favorite]


Hi rocket88!
posted by Koko at 12:05 PM on April 18, 2008


CTRL+SHIFT+R is your friend if you are still seeing outage messages.
posted by carsonb at 12:05 PM on April 18, 2008


The new Metafilter smells weird.

WEIRDNESS SPOTTED, MATT.
posted by cashman at 12:05 PM on April 18, 2008


While trying to go to the "Sent Mail" tab of my MeFi Mailbox, I got the following error:

I got that as well.
posted by DMan at 12:10 PM on April 18, 2008


What PinkSuperhero said. Contact admin page doesn't render and Sent Mail is fubar.
posted by cavalier at 12:10 PM on April 18, 2008


I had to shift-refresh the browser to get Mefi back. Matt, did the placeholder include an 'expires' value? I didn't think to check at the time.
posted by ardgedee at 12:10 PM on April 18, 2008


I had a metatalk page that bombed during the outage and then when I refreshed it was an old MeFi page from 2002. I am assuming the switch occurred during the outage, but I wasn't really watching the navigation bar.

That's because the subsites were redirecting to the equivalently numbered thread on MeFi.

I think this might have messed up some people's RSS subscriptions, as it was using the permanent redirect code, and some RSS readers treat such a code as license to change the URL it subscribes to.
posted by cillit bang at 12:13 PM on April 18, 2008


Yep, I see the same error on the Sent Mail tab and Contact is borked somehow. Similar problem with the FAQ.
posted by carsonb at 12:14 PM on April 18, 2008


Aw crap. Looks like we have to redo something over again, so there will be about another 30 min of downtime.
posted by mathowie (staff) at 12:18 PM on April 18, 2008


OK, I'll go crap, but as of this time stamp I'm having hardly any of the above mentioned problems. I feel left out and stupid.
posted by dawson at 12:20 PM on April 18, 2008


I'm getting raw CF source code when I click on my user ID.
posted by TryTheTilapia at 12:23 PM on April 18, 2008


I can't post any comments to MeTa.
posted by Diskeater at 12:25 PM on April 18, 2008 [1 favorite]


I'm getting raw CF source code when I click on my user ID.
I'm not. why am I not? Am I in some time loop?
posted by dawson at 12:27 PM on April 18, 2008


Just to be assured, any potential security issues are being taken care of promptly and securely, right?
posted by carsonb at 12:27 PM on April 18, 2008


Remedied. Thanks.
posted by TryTheTilapia at 12:28 PM on April 18, 2008


And if I'm in some time loop, can I make sweet, sweet love to Alex Hamilton?
posted by dawson at 12:30 PM on April 18, 2008 [1 favorite]


yeah, there was one unfortunate revealing of a low-security password that protected some software settings in coldfusion (not user stuff on the server at all), which has been changed and bad code was removed.
posted by mathowie (staff) at 12:35 PM on April 18, 2008


I'm having zero problems. Is there a line to smooch Hamilton?
posted by Kattullus at 12:36 PM on April 18, 2008


Yeah, it's down for me again now. Anyone else?

Wait.

*freaks out, runs away from computer, outside into the wide, wide flowery lawns of planet Earth*
posted by goodnewsfortheinsane at 12:43 PM on April 18, 2008


I got a weird thing in Google Reader where AskMe tags I had subscribed to showed up with MeFi posts tagged with the same keywords. It was a feature more than a bug as I saw some posts I had missed in the past! Bravo!
posted by mattbucher at 12:44 PM on April 18, 2008


Is there a line to smooch Hamilton?
form orderly line behind me...
posted by dawson at 12:47 PM on April 18, 2008


Ok, now everything should be working again...
posted by mathowie (staff) at 1:36 PM on April 18, 2008


Disregard the email I just sent you, then. :)
posted by sciurus at 1:37 PM on April 18, 2008


Recent activity isn't working for me. I see some code, starting with a comment about how it should be like Flickr's. Which is fun, but as fun as the "Republicans like darker forms of alcohol" thread.
posted by Tehanu at 1:49 PM on April 18, 2008


Disregard that-- now it's back.
posted by Tehanu at 1:50 PM on April 18, 2008


Hey everybody, the timeloop server is down.
posted by cortex (staff) at 2:02 PM on April 18, 2008


Hurry, Marty! We've got to save your kids!
posted by yhbc at 2:05 PM on April 18, 2008


Yay! We're back!
*hugs everyone while simultaneously scolding them to never, ever disappear like that again*
posted by amyms at 2:09 PM on April 18, 2008 [1 favorite]


Why do I have three legs and quonsar's oddly shaped head? Where's my awesome long hair, damnit?

Also: Way too much spleen. Anyone have a wheelbarrow and a donor registry?
posted by loquacious at 2:19 PM on April 18, 2008


I had the same problem as mattbucher; it wasn't just Google Reader - I use NetNewsWire so I think the entire RSS feed system sneezed.
posted by heeeraldo at 2:41 PM on April 18, 2008


loquacious, you're turning into a penguin. Stop that.
posted by Skorgu at 2:42 PM on April 18, 2008 [2 favorites]


.ǝɹǝɥ ɹǝʌo ǝuıɟ s,buıɥʇʎɹǝʌǝ
posted by flatluigi at 2:46 PM on April 18, 2008 [2 favorites]


‫‬‭‮‪‫‬‭‮҉‫‬‭‮‪‫‬‭‫‬‭‮‪‫‬‭‮‪‫‬‭‮҉What the fuckity fuck?‫‬‭‮‪‫‬‭‮҉‫‬‭‮‪‫‬‭‮҉‭
posted by eyeballkid at 3:06 PM on April 18, 2008 [9 favorites]


I can't get on the main site! Everything else seems fine.
posted by The Light Fantastic at 3:12 PM on April 18, 2008


Is this something I'd need robust unicode support to understand?
posted by cortex (staff) at 3:12 PM on April 18, 2008 [1 favorite]


I had to empty the cache before it would work again in Safari.
posted by R. Mutt at 3:13 PM on April 18, 2008


Yeah, I was still getting the downtime message for the main site, but murderising the cache filled my computer full of MetaFilter again.
posted by flashboy at 3:53 PM on April 18, 2008


I changed the downtime page to remind people to force a refresh.
posted by mathowie (staff) at 4:05 PM on April 18, 2008


And if I'm in some time loop, can I make sweet, sweet love to Alex Hamilton?

In the right time loop, you can make sweet, sweet love to Alexander Hamilton.
posted by davejay at 5:00 PM on April 18, 2008


Hey everybody, the timeloop server is down.
posted by cortex (staff) at 5:04 PM on April 18, 2008 [1 favorite]


I just came to and found I'm married to Jessamyn. We have three boys, Richard, Hank and Charles. I'm happy, she is less so.
posted by brautigan at 6:02 PM on April 18, 2008 [1 favorite]


I had subscribed to the comments feed on this MeTa post - http://metatalk.metafilter.com/15823/Mighty-Mighty-Wellington-Meetup/ - and suddenly Google Reader is showing comments from here - http://www.metafilter.com/15823/. Same post ID, so maybe something DNS related?
posted by i_am_joe's_spleen at 6:04 PM on April 18, 2008


The weirdest thing just happened....! On preview, yeah.
posted by jessamyn (staff) at 7:08 PM on April 18, 2008 [1 favorite]


sorry, joe's spleen, try unsubscribing and re-upping that feed to fix it for sure.
posted by mathowie (staff) at 8:01 PM on April 18, 2008


sorry, joe's spleen, try unsubscribing and re-upping that feed to fix it for sure.

Also, look out for that guy behind you with the wheelbarrow.
posted by nebulawindphone at 8:25 PM on April 18, 2008 [1 favorite]


Sed Mi ne dezir ĉio Esperantig!
posted by The corpse in the library at 8:36 PM on April 18, 2008


Everything seems normal to me--except the rainbow topographical lines emanating from all this fucking text like the characters are the ridgelines of some strange new land. Ah screw it, I'll let you know if it's still happening in the morning when I'm sober.
posted by A dead Quaker at 10:31 PM on April 18, 2008


I'll let you know if it's still happening in the morning when I'm sober.

Quakers get drunk!?! Or is it only the dead ones?
posted by amyms at 11:00 PM on April 18, 2008


Dead quakers have all the fun
posted by Catfry at 11:18 PM on April 18, 2008


mattbucher + i_am_joe's_spleen: See my comment above. You might need to fix your subscription URLs.
posted by cillit bang at 1:16 AM on April 19, 2008


I went outside to enjoy the weather. Then I came back and it was still down so I took an antihistamine for my cold and went to bed. When I got up, the colors on my monitor looked better. I've been having trouble adjusting the colors on this new (new to me but used) flatscreen.

So thanks for fixing my monitor, Matt! (or maybe it's the drugs, but thanks anyway)
posted by Marie Mon Dieu at 1:46 AM on April 19, 2008


My sidebar asserts that there have been no recent meetups and yet I beg to differ, and have witnesses, admins, even. Do I need to apply leeches and call in the morning?
posted by Hobgoblin at 4:26 AM on April 19, 2008


I'm playing Doom3 on my laptop lately.

Sometimes the game makes me run out on the Martian surface, oxygen running low, red dust rising with every step I take as the Hell-born monsters block my way to the air-lock.

MeFi down-time has a similar effect on me.
posted by thatwhichfalls at 4:33 AM on April 19, 2008


This isn't working right now:
http://www.metafilter.com/profilephotos.mefi
posted by Devils Rancher at 7:19 AM on April 19, 2008


Works for me.
posted by Brandon Blatcher at 8:05 AM on April 19, 2008


The sidebar meetups and profile photos page are back on the air. The "no recent meetups" message wasn't related to the server changes. There were in fact no recent meetups! (Within the last 14 days, anyway.) So now we're showing meetups within the last 20 days in the sidebar.
posted by pb (staff) at 8:09 AM on April 19, 2008


PB - Thanks. I conflated ( my dictionary says that's not a word, but I like it) the fact that the meetup thread stays open for 6 months with the longevity of the sidebar info. Now the thread is all bookmarked so I can reminisce anytime I want. Lovely.
posted by Hobgoblin at 8:37 AM on April 19, 2008


Hobgoblin, you need a new dictionary. Perhaps this will help?
posted by jessamyn (staff) at 9:28 AM on April 19, 2008


still getting the massage message when I try to access blue, green ok
posted by runincircles at 10:22 AM on April 19, 2008


runincircles,
have you forced an update? Cleared cache? Logged out/in? I wonder what browser yr using...
as for me, Hamilton has me plum tuckered.
posted by dawson at 10:59 AM on April 19, 2008


Oh gee whiz, I got caught tryin' to be cute. What I really need is a newer, younger mind which remembers how to spell and whether a word means what I think it means. Anyway I did find out the lifespan of a recent meetup sidebar, which is useful information.
posted by Hobgoblin at 11:28 AM on April 19, 2008


No problems, just a big "thank you"!
I use Firefox and it used to be that every time I posted something, Firefox would hang and I'd get an error message, although my posts themselves would go through (after a spate of double posts, I finally wised up to this quirk). No error messages or issues with MeFi timing out today.
Thanks Matt!
posted by stagewhisper at 11:44 AM on April 19, 2008


The mefi youtube skipper is telling me that I need to get flash, but I have flash. The regular youtube works fine. I'm using Firefox 2.0.0.0.0.0.0.14. The youtube deally worked fine recently.
posted by !Jim at 9:18 PM on April 19, 2008


!Jim, we recently updated the YT player code, and everything is being handled by JavaScript now. So if you have JavaScript disabled (or a JavaScript blocking Firefox extension installed), you'll likely get that message.
posted by pb (staff) at 9:52 PM on April 19, 2008


Just wanted to pass along that, from my perspective, this was very smoothly handled. Great job... this kind of thing is so easy to get wrong.
posted by Malor at 11:53 PM on April 19, 2008


Oh, I see what it is. It used to be that I could middle-click on the player link to watch the youtube video in a new tab by itself. I like doing that because it can load while I read, and sometimes I just let it play in the background. All without the horror that is youtube comments (and their UI). Any chance we can get that back?
posted by !Jim at 1:48 AM on April 20, 2008


!Jim: It used to be that I could middle-click on the player link to watch the youtube video in a new tab by itself.

Seconding !Jim. I just noticed that. That's how I used to use the inline YouTube player functionality.
posted by Kattullus at 4:21 AM on April 20, 2008


I still get the 'Metafilter is having a massage' message (its sunday). All the other pages work, just not the front page. Odd.
posted by no_moniker at 11:56 AM on April 20, 2008


This user page gives me an error.
posted by Armitage Shanks at 12:20 PM on April 21, 2008


AS, that's fixed now. Something happened with the profile pic the user was uploading and in an attempt to troubleshoot he re-uploaded it and it stayed broken a little longer than maybe it should have.
posted by jessamyn (staff) at 2:30 PM on April 21, 2008


I'm still getting the massage message (Tuesday p.m.) if I go straight to MeFi home page. Like no_moniker, all other pages work fine and, oddly, I'm able to get to MeFi posts if I come at them through back door links (i.e., via MeFiTalk, AskMeFi, etc....).
posted by webhund at 1:47 PM on April 22, 2008


Likewise the massage message (5:30pm EST) if I enter thru the front door.
posted by tidecat at 2:25 PM on April 22, 2008


By the way, whatever problem that required reloading to get a response - mtu settings? - seems to have evaporated. Pages are reliably coming through on the first (not the second) time.
posted by Pronoiac at 6:29 PM on April 22, 2008


As of today, I'm still getting the "massage" message if I come in via the MeFi front door OR the MeFi link at the top of any MeFi page, including this one. Links to specific MeFi posts coming in from other MeFi sites work just fine, as does any MeFi link once I sneak in to MeFi.

As you're not being bombarded with these messages, I'm sure it's not on your end, but what/where should I be looking to fix this? I am not having any other ISP/connectivity or probs accessing any other URL. I'm stumped.
posted by webhund at 10:47 AM on April 24, 2008


If anyone's still having the "massage" problem, here are a couple things to try. First, load the MeFi front page in your browser and hold down the Shift key while you click the page reload button. This will force your browser to get the latest version of the page, which should be the current front page. If that doesn't work, try clearing your browser cache and reloading the site. Here are some helpful links: Firefox, Internet Explorer, Safari, and Opera.
posted by pb (staff) at 4:56 PM on April 25, 2008


« Older Seriously?   |   But it was funny! Newer »

You are not logged in, either login or create an account to post comments